Tarinamme
MaRou valmistaa maanläheisiä, tyyliltään rouheisia käyttö-ja sisustustekstiilejä kierrätys- ja luonnonmateriaaleista. Tuotteet valmistetaan Lapissa, Käyrämössä, alusta loppuun saakka käsityönä, intohimolla ja rakkaudella käyttäjää ajatellen. Esimerkiksi lasten huopatossujen valmistukseen käytetyt lestitkin ovat itse suunniteltuja ja valmistettuja.
Luonnonläheisyys, luonnollisuus ja luonto itse ohjaavat kaikkea toimintaamme ja siksi työ halutaan tehdä perinteisin menetelmin vanhoja työtapoja kunnioittaen sekä luontoa säästäen. Valmistamme tuotteita materiaalista, joka vähentää ympäristön käyttökelpoisen materiaalin hävikkiä – toimintamme perustuu siis kiertotalouteen.
Huopatuotteissa käytetty lampaanvilla on peräisin Vuojärveltä, tiloilta, jotka ovat aiemmin lähettäneet kerimänsä villan kaatopaikalle. Matkaa MaRoun tiloista lammastiloille on n. 20 km, eli käytämme mahdollisimman lähellä tuotettua materiaalia. Kaikki värjätyt villat, joita emme saa yhtä läheltä, ovat nekin kotimaista villaa. Reuma- ja kipupotilaiden tilaustuotteissa sekä vauvan tossuissa käytetään myös alpakan ja karitsan villaa.
Matot ja sisustustekstiilit valmistetaan kaikki käytöstä poistetuista tekstiileistä. Esimerkiksi HuMuFa -laukkumme ainut uusi tuote on lanka, jota on käytetty laukun kasaamiseen, kaikki muu on erilaisia käytöstä poistettuja tuotteita, kuten farkkuja tai kierrätettyä muovia.
Käsittelemme tuotteissa käytetyn villan kokonaan itse. Työ alkaa lammastilalla rapsuttaen ja jutellen lampaille ennen ja jälkeen kerinnän. Olemme apuna villan kerintätyössä, josta saamme käyttöömme kerityn villan. Kuljetamme villan kerinnän jälkeen MaRoun työpaikalle Käyrämöön, missä villa puhdistetaan heinistä ja muista roskista sekä pestään jokivedellä ilman pesuaineita. Haluamme säilyttää villan luonnollisuuden, jotta tuote hoitaa käyttäjäänsä emmekä käytä mitään hajusteita työssämme täysin samasta syystä. Pesun/huuhtelun jälkeen kaikista likaisin vesi käytetään sekin hyödyksi – sillä kastellaan ja samalla lannoitetaan pihapiirin kukkasia. Villa kuivataan ulkona ritilätasoilla ja loppukuivatus tehdään MaRoun Kässäkamarissa isolla pöydällä. Lapin sääolosuhteiden vuoksi tämä työ tehdään pääosin kesäisin.
Seuraavaan työvaiheeseen, villan avaukseen, Juha on tehnyt keinun, jolla villakuidut avataan ennen karstausta. Villan karstaus tehdään myös itse karstamyllyllä. Lampaan villaa on kolmea eri pääväriä; mustaa ruskeaa ja valkoista. Näitä värejä yhdistelemällä teemme juuri sellaisen tuotteen kuin asiakkaamme haluavat ja ylläpidämme luonnollisuutta, meille tärkeää ja keskeistä arvoa. Käytämme kaiken villan, jolloin värierot tuovat rouheutta tuotteisiimme. Tuotteet huovutetaan itse valmistetulla hellävaraisella palasaippualla, joka ei sisällä mitään väri- tai hajusteaineita.
Alpakan villa on sekin lähivillaa, Napapiiriltä Tallitontun pihalta. Tätä villaa käytetään tällä hetkellä vauvantossuihin, lampaanvilla-allergisille, herkkäihoisille esimerkiksi hattuihin, reumaatikoille sekä kipupotilaille myös tossuihin, lapasiin ja ulkohuopikkaisiin. Muistathan siis mainita meille ostoksiasi tehdessä, mikäli olet allerginen tai kehosi oireilee lampaanvillasta.
Keitä olemme
Laatuvaatimuksista vastaa artesaani, käsityötaidon ohjaaja sekä käsityöntekijän ammattitutkinnon suorittanut MaRou:n perustaja Annika.
Olen Annika Piittisjärvi, MaRoun perustaja. Synnyin Kalajoella maatalousyrittäjäperheeseen kuopukseksi. Maalla asuminen muuttui kaupunkilaistytön elämäksi opiskeluiden myötä. Elettiin hektistä arkea lasten, työn ja harrastusten parissa ihan uupumiseen saakka. Mieli alkoi kaivata juurilleen, mutta juuret olivatkin muuttuneet erilaisiksi kuin lapsuusmuistoissani. Halusin maalle, rauhalliseen ja puhtaaseen luontoon kaikkine vuodenaikoineen – siksi muutin Lappiin. Terveydentilanteeni heikkeni erilaisten allergioiden myötä, samoin työt loppuivat. Onneksi kotini on rauhallisella paikalla maalla, mäntymetsän reunalla. Aloitin uudenlaisen elämän pihaa, puutarhaa ja metsää hoitaen. Halusin oppia uusia asioita ja sen johdosta toimin nykyään käsityöläisenä.
Grafiikasta, markkinoinnista ja yrityksen strategisesta toiminnasta sekä nettisivuista vastaa Tia.
Laitehuollosta ja muista aputöistä huolehtii Juha.